O projektu

Projekt izhaja iz dejstva, da je bilo v naših krajih daleč največ čarovniških procesov na slovenskem. Ljutomer celo velja za prestolnico čarovniških procesov na slovenskem, saj je bilo tukaj kar 45% vseh znanih procesov na Štajerskem. V tem oziru sta bila pomembna še Veržej in Gornja Radgona, kjer poleg številčnosti procesov, izstopa tudi sploh zadnji čarovniški proces, ki se je odvil na slovenskih tleh (1746). Gre seveda za Apolonijo (ali Polono Heric), ki je izhajala iz Veržeja in ki so ji sodili na odmevnem procesu v Gornji Radgoni.

Kakorkoli je to zelo temno obdobje naše zgodovine, je to naša nesnovna in avtohtona kulturna dediščina. Zato se tega obdobja velja spomniti in primerno obeležiti, iz njega potegniti pomembne nauke za današnji čas, ter z zadosti zgodovinske distance in pietete do žrtev - iz njega narediti privlačen turistični produkt, ki bo obenem izobraževalne narave.

Operacija bo ustvarila ustrezno raziskovalno in strokovno podlago za ta del naše zgodovine, na podlagi česar bo zgradila nov in čisto izviren turistični produkt, ki se bo navezoval na pristno kulturno dediščino območja. Z njim bomo povezali tudi določeno število lokalnih turističnih ponudnikov, z možnostjo razširitve, ter nastavili koncept vsaj enega primera, kako to "novo odkrito" dediščino razvijati še naprej. Naš cilj je - povečati turistično ponudbo Prlekije, na moderen in izviren način, ki bo zanimiv tudi za urbano in mlado populacijo ter seveda turiste.

Raziskava in strokovna zgodovinska podlaga bo tudi prva aktivnost operacije. Sledila bo osrednja aktivnost projekta - razvoj turističnega produkta. Ta bo vključevala več segmentov, od izdaje brošure, produkcije dokumentarnega filma, mreženja lokalnih turističnih ponudnikov vse do izdelave in postavitve treh interaktivnih "čarovniških" krogel s pripadajočo opremo, ki bodo postavljene v treh partnerskih krajih projekta. Te bodo v bistvu vstopne interaktivne digitalne turistične točke, ki se bodo navezovale na naš "čarovniški" koncept, in ki bodo svojim uporabnikom nudile vse informacije o naši čarovniški kulturni dediščini, jih vabile na razne čarovniške poti in produkte po Prlekiji, ter jim nenazadnje "vedeževale" njihovo (turistično) prihodnost skozi zabavno interaktivno igro.

Zadnja aktivnost bo posvečena izdelavi koncepta za zagon tradicionalne turistične prireditve, ki bo izvirno povezala to obujeno "čarovniško" kulturno dediščino Prlekije z našo bogato vinogradniško tradicijo. Gre za "helloVin v Lotmerki", ki bi trajal 11 dni od Noči čarovnic do Martinovega (po vzgledu kraške Osmice), in ki ima potencial postati zanimiva turistična posebnost kraja in celotnega LAS območja.

Projekt se izvaja v treh občinah, katerim je skupna zgodovina čarovniških procesov. Od tam prihajajo tudi glavni partnerji operacije, ki so vsak v svojem kraju vodilni kulturni akterji. Skozi projekt bomo vključili tudi vsaj 10 lokalnih turističnih ponudnikov, ki bodo del svoje ponudbe prilagodili našemu "čarovniškemu" konceptu.

Celoten projekt je naravnan izrazito trajno, saj bodo vsi njegovi rezultati ostali v lasti partnerjev in namenjeni širši uporabi in rabi (zbornik, film, čarovniška krogla), nenazadnje predvidevamo tudi širitev teh vsebin in sodelujočih turističnih akterjev še po izteku operacije. Nabavljena oprema (čarovniška krogla) bo poleg tega zahtevala minimalno nadaljnje vzdrževanje, obenem pa bo nudila ogromno možnosti za nadgradnje, kot je to v naravi digitalne tehnologije.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.Dodatne informacije: www.eu-skladi.si in www.las-prlekija.com.

Preberi več
Partnerji projekta
  • Kulturno turistično društvo Festival Ljutomer - Vodilni partner
  • Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona
  • Kulturno društvo Slavko Osterc Veržej
  • Zaposlitveni center BM, proizvodnja in druge storitve d.o.o