Hellovin

Prleški HelloVin

Ko se coprnice prebudijo
in zaplešejo po temnem nebu,
se v sodih vinskih kleti
čarovnije začnejo.

Sladki mošt coprnice mešajo in mešajo,
dokler ga čisto ne zmešajo
- v rujno, žlahtno vino,
dar narave in naših hribov.

Še svetemu Martinu
se to čudno in nenavadno zdi,
a rezultat - nektar življenja in kreposti,
z veseljem blagoslovi.

Zato se veselimo teh čarovnij,
pogostimo vse bližnje ali prišleke daljne,
za čas ko čarovnice vse do Martina
v Prlekiji čarajo vina.

Enajst dni, od 31. oktobra, ko se zbudijo čarovnice - do Martinovega praznika 11. novembra, ko se mošt spremeni v vino - bo potekal helloVin v Prlekiji. Takrat se 'čarovnice v Prlekiji zbudijo ob Noči čarovnic, da čarajo vino iz mošta, ki ga dokončajo na Martinovo'. V tem času bodo lokalni turistični ponudniki hrane, nočitev, predvsem pa vinarji, povabljeni da si uredijo posebne ponudbe ali ugodnosti, popuste, ipd, ki bodo trajali tekom enajstih dni helloVina v Prlekiji. Z manjšim kulturnim (in degustacijskim) dogodkom, bomo obeleželi začetek in zaključek teh dnevov. Koncept bi lahko razširili na celotno Prlekijo, če bi bil interes.

Zadeva se zgleduje po tradicionalni kraški Osmici, ko lokalni kmetje, gostilne in vinotoči s posebno ponudbo domače kulinarike razvajajo številne obiskovalce te regije. Osmica seveda izhaja iz zgodovine, ko so okoliški kmetje bili oproščeni vseh dajatev in še dandanes v kraško regijo pritegne ogromno ljudi, kar ima znaten gospodarski učinek na celotno regijo. Tudi prleški helloVin bo imel zgodovinsko ozadje, vezano na revitalizirano kulturno dediščino 'čarovništva' ter tradicionalno pridelavo vina in hrane. Termin med nočjo čarovnic in Martinovim praznikom je ravno čas, ko v Prlekiji, zibelki vinogradništva, manjka kak večji turistični dogodek, ki bi zaznamoval ta vinogradniški praznik in v večji meri pritegnil zunanje obiskovalce. Prleški helloVin bo morda dolgoročno pomemben korak in vzgled v tej smeri, nenazadnje ima tudi mednarodni potencial.